Phideo
Photo Resizer
Fake Chat App
Image conversion
Strip Background
Coloring Online
More
You are not logged in.  
Speed
Progress 0%
Heading
Route library  Edit route
Requires credits

Route library
 Edit route
Requires credits

Embed

Fries-Drentse Woudentocht

De Fries-Drentse Woudentocht is een motortoertocht die ons voert via karakteristieke landschappen, mooie bosrijke gebieden en rijke historie in het noorden van Nederland.

Vanuit de startplaats Buitenpost vertrekken we in zuidelijke richting. Langs vriendelijk kronkelende wegen volgen we eerst de loop van het riviertje 'De Lauwers' en ontdekken zo de Surhuizumer 'Mieden'. Met de route pakken we vervolgens een mooi stukje 'Westerkwartier' van de buurprovincie Groningen mee. Ook een groot deel van de hierin gelegen gemeente Grootegast voldoet goed aan het karakter van de Friese Wouden. Via Boerakker gaan we op naar Leek, bekend van het landgoed Nienoord. Wie van deze tocht tevens een cultuurtocht wil maken kan de borg bezoeken met het daarin gelegen nationaal rijtuigenmuseum, haar mooie tuinen en de 'schelpengrot'. Ook het beeldenornament in de nabij gelegen kerk van Midwolde (niet op de route) is het bezoeken waard. Via de Diepswal vervolgen we de route naar Jonkersvaart langs het gelijknamige kanaal. De jonker van Nienoord, Ferdinand Folef baron von Inn- und Knyphausen, heeft dit kanaal eind 18e begin 19e eeuw laten aanleggen ter ontginning van het veengebied. We komen aan in de omgeving van het Friese Bakkeveen. Bakkeveen ligt te midden van een bosrijk gebied met afwisselende heide- en zandvlakten en is gelegen op de grens van Friesland, Groningen en Drenthe. Het dorp werd het eerst genoemd als de plaats waar in 1231 de Friezen en Drenten een veldslag hadden uitgevochten. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het dorp door de Spanjaarden verwoest. Het huidige Bakkeveen is ontstaan tijdens de veenontginning in 1660. Het is het enige brinkdorp in Friesland en heeft een brink in het centrum van het dorp. Vanuit een schaapskooi van het aangrenzende Allardsoog wordt de heide van Bakkeveen regelmatig door een schaapskudde begraasd. Daarnaast lopen er Exmoorpony's en Schotse hooglanders vrij in het heidegebied rond. Een mooi uitzicht op de omgeving heeft men vanaf de uitkijktoren bij Dundelle (Mjumsterwei) net buiten de bebouwde kom van Bakkeveen.

Via Een en Steenbergen (Hunebedden) gaan we op weg naar het brinkdorp Norg. Norg heeft net als vele andere esdorpen in Drenthe een oude geschiedenis. Al in het begin van de middeleeuwen duikt Nurch of Norche op in de geschriften. Norg is destijds, net als omliggende dorpen, gebouwd op een hoger gelegen gebied tussen het Groote Diep en het Oostervoortse-diep. Het nabijgelegen Norgerholt is een heel oud bos en dateert vermoedelijk uit de 9e eeuw. Onderzoek heeft aangetoond dat de oudste essen dateren uit de periode 650-750 na Christus. We gaan op naar Diever. Diever ligt pal naast het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Waarschijnlijk woonden al 6000 jaar geleden mensen op het gebied waar nu Diever ligt. De boeren uit de late steentijd bouwden vlak bij Diever een hunebed dat er nog steeds ligt. In de vroege Middeleeuwen werd het dorp Diever gesticht. De oudst bekende vermelding van Diever komt uit 1181, waar gesproken wordt van het dorp Devere of Deveren. Het centrum van Diever wordt gevormd door een Brink met daaraan liggend de dorpskerk, een voormalig gemeentehuis en een Schultehuis, het huis waar de schulte (schout, een soort burgemeester) woonde. Tegenwoordig is er het Archeologisch Centrum West-Drenthe in gevestigd. Verder staat in het dorp sinds 1882 korenmolen De Vlijt. Vooral in de zomer is het dorp en de omgeving van Diever een gezellig komen en gaan van toeristen.

Door de bossen van Diever gaan we richting de Doldersummer velden. Wie goed oplet, kan ook hier Schotse hooglanders spotten die vrij in de natuur rondlopen. Via via gaan we op naar Beetsterzwaag. Op de route er naartoe en rond Beetsterzwaag zelf is het weer genieten met veel afwisseling in een prachtige omgeving.

Weer eenmaal ten noorden van de A7 naderen we de laatste etappe van de tocht. Buitenpost staat al weer op de borden. De Friese Wouden is een streek in het oosten van Friesland met een geheel eigen karakter. De Friese Wouden liggen op hoge zandgronden. Kenmerkend daarbij is het zogenaamde coulissenlandschap, dat gevormd wordt door houtwallen die dienst doen als afscheiding van landerijen. Slingerend door dit mooie landschap en het pittoreske Veenklooster gaan we op weg naar waar de tocht begon: Buitenpost.

Author Travel mode Distance Duration Countries Download
AH Driving 191km (40📍) 3:52 🇳🇱 GPX, KML